bilboard_900x200

Zakłady Mięsne Taurus rejestrują kolejne produkty regionalne

Autor: | Dodano: piątek, 26 Sierpień, 2011


Nie dali się konkurencji, bo postanowili nie rywalizować z mięsnymi koncernami tylko postawić na coś całkiem innego. I choć to nie był ani łatwy ani tani pomysł coraz bardziej się sprawdza.

Zakłady Mięsne Taurus z Pilzna rejestrują w ministerstwie rolnictwa kolejne produkty regionalne. To m.in. dzięki nim prawie 500 pracowników nie musi się martwić o pracę a grupa stałych dostawców o zbyt surowca.

Na Podkarpaciu jest zarejestrowanych kilkaset firm, które zajmują się przetwórstwem i sprzedażą mięsa. Konkurencja jest duża A niezależnie od małych rodzinnych firm są też wielkie mięsne koncerny, których wyroby trafiają do sklepów w całej Polsce. Przebić się bardzo trudno.
W Pilźnie trzeba było zainwestować na przykład w opalane drewnem tradycyjne wędzarnie, ale też przyjąć że koszty produkcji bez ulepszaczy i nowoczesnych dodatków będą wyższe. Były obawy ale się udało. I utrzymać zatrudnienie, bo w firmie pracuje prawie pół tysiąca osób i stałą grupę dostawców – rolników głównie z okolic Dębicy i Mielca.

Choć tradycyjne produkty są droższe od tych produkowanych metodą przemysłową sprzedaż rośnie. Pomagają w tym certyfikaty produktu regionalnego. Próbuje je zdobyć coraz więcej firm, choć nie jest to wcale takie łatwe jak mogłoby się wydawać. Zakład w Pilźnie zdobył już takie certyfikaty dla 11 swoich wyrobów. A w sumie podkarpackie firmy zarejestrowały już sto produktów regionalnych. Prawie co trzeci z nich to wyroby mięsne. Na ministerialnej liście jest aż 30 kiełbas, szynek i wędzonek właśnie z Podkarpacia między innymi z Górna, Markowej i właśnie Pilzna.



Beata Wolańska
Źródło: TVP Rzeszów

Komentarze Facebook
Podziel się na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • email
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Drukuj
  • PDF

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.