bilboard_900x200

Odpowiedź Dębickich Patriotów na oświadczenie FMS

Autor: | Dodano: sobota, 10 Listopad, 2012

debiccy_patriociZe zdziwieniem przyjęliśmy troskę o dębicką młodzież udającą się 11 listopada do Warszawy, wyrażoną przez Federację Młodych Socjaldemokratów w Dębicy. Przyznajemy szczerze, że z jeszcze większym zdziwieniem przyjęliśmy istnienie takiej organizacji jak FMS na terenie miasta Dębicy, musimy przyznać że działając od dłuższego czasu na rzecz społeczeństwa, w przestrzeni publicznej, nie dane nam było zaobserwować aktywności takiego tworu.

Intelektualny bełkot, w którym z polskimi narodowcami łączy się Andersa Breivika najchętniej pozostawilibyśmy bez komentarza, jednak obserwując poziom bzdurnych oświadczeń FMS, stwierdzamy że Breivikowi, jako osobie o zaburzeniach psychicznych, zwolennikowi ruchów walczących o przywileje dla homoseksualistów, bliżej do młodych socjaldemokratów niż jakiejkolwiek polskiej organizacji narodowej.

patrioci_debiccy Przyznajemy szczerze że zaskoczyła nas dogłębna wiedza socjaldemokratów na temat przebiegu zeszłorocznego Marszu Niepodległości, zamieszek wywołanych przez lewicowych bandytów z Antify. Pewnym jest że młodzi socjaldemokraci, jako ideowi spadkobiercy ludzi dla których świętem ważniejszym od 11 listopada było 1 maja, a flagą piękniejszą od polskiej – ta z sierpem i młotem, nie uczestniczyli w Marszu Niepodległości. W związku z tym pytania nasuwają się same.

Czy uczestniczyli oni w nielegalnej blokadzie na placu Konstytucji? Czy wraz z niemieckimi towarzyszami brali udział w bandyckich pobiciach obywateli Polski na ulicach Warszawy? A może po prostu całą swoją wiedzę na temat przebiegu Marszu biorą z mediów, telewizji i wypowiadają się o kwestiach na temat których nie mają pojęcia?

Niezależnie od odpowiedzi na powyższe pytania, każdy dębiczanin powinien sam rozsądzić, czy Polska jest w jego sercu, i czy chce uczestniczyć w pochodzie dziesiątek tysięcy polskich patriotów, czy też wybiera partyjny marsz obozu rządzacego, organizowany przez te same środowiska które chciały zabronić nam prawa do zgromadzeń, wprowadzić w Polsce ACTA, odebrać nam naszą wolność i suwerenność.

Do zobaczenia w Warszawie, na Marszu Niepodległości.

Młodzi socjaldemokraci o obchodach Narodowego Święta Niepodległości

fms Stanowisko Federacji Młodych Socjaldemokratów w Dębicy dotyczące między innymi obchodów Narodowego Święta Niepodległości i udziału „Dębickich Patriotów” w „Marszu Niepodległości”. „Podczas ubiegłorocznych obchodów Narodowego Święta Niepodległości 11 listopada, zamieszki na warszawskich ulicach wywoływały w nas smutek, żal i oburzenie. Marsz Niepodległości organizowany przez skrajnie prawicowe, nacjonalistyczne organizacje m.in. Młodzież Wszechpolską i Obóz Narodowo-Radykalny przerodziły się w burdy oraz bitwę stoczoną na placu Konstytucji, a później także na innych ulicach stolicy. Policja musiała używać gazu łzawiącego i armatek wodnych. Wszędzie walały się powyrywany bruk i cegły.

Ze smutkiem przyjęliśmy informację, że tegoroczny Marsz Niepodległości został oficjalnie wsparty przez środowisko tak zwanych Dębickich Patriotów.

fms_logoJesteśmy przekonani, że Święto Niepodległości będzie ponownie wykorzystywane do szerzenia nacjonalizmu, ksenofobi, rasizmu i homofobii. Organizacje skrajnie prawicowe znów pod płaszczykiem patriotycznego marszu wyniosą na ulice idee, które naszym zdaniem prędzej czy później doprowadzą do zbrodni. Anders Breivik nie wziął się znikąd, dojrzewał w duchu neofaszystowskiej nienawiści, wychowywał się w nacjonalistycznych środowiskach, odwoływał się do idei polskich „narodowców”.

Obawiamy się, że młodzi dębiczanie, nieświadomi swoistego zagrożenia, wezmą udział w pochodzie 11 listopada w Warszawie organizowanego przez skrajną prawicę, dlatego apelujemy do każdego, aby porzucił plany współpracy z nacjonalistycznymi organizacjami,  na rzecz  udziału w marszu niepodległościowym organizowanym przez Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego. Profesor Tomasz Nałęcz, doradca Prezydenta oznajmił, iż pomysł na marsz prezydencki wziął się właśnie z doświadczeń ubiegłorocznych awantur na ulicach Warszawy i ma być demonstracją zgody narodowej. Wstępnie, marsz z Prezydentem na czele przejdzie Krakowskim Przedmieściem, Nowym Światem i Al. Ujazdowskimi. Zatrzyma się m.in. przy pomniku prymasa Stefana Wyszyńskiego, pomniku Wincentego Witosa przy pl. Trzech Krzyży, pomniku Ignacego Paderewskiego w Parku Ujazdowskim. „Stacjami narodowej wdzięczności” byłby pomnik Marszałka Piłsudskiego oraz pomnik Dmowskiego.

Zdecydowanie sprzeciwiamy się „kibolskiej” agresji. Nie chcemy więcej oglądać spustoszonych ulic, płonących samochodów, uszkodzonych budynków w stolicy. Wspieramy pokojowe rozwiązania. Narodowe Święto Niepodległości powinno być dniem refleksji oraz powagi dla upamiętnienia rocznicy odzyskania przez Naród Polski niepodległego bytu państwowego.”

Federacji Młodych Socjaldemokratów w Dębicy (FMS)
Komentarze Facebook
Podziel się na:
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF

2 komentarze

1. Co się będzie jutro działo w Warszawie ???