bilboard_900x200

IFS – System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

Autor: | Dodano: niedziela, 30 Styczeń, 2011

System IFS z ang. International Food Standard to jednolity i międzynarodowy standard z 2000 roku, autorstwa detalistów niemieckich zrzeszonych w HDE (Haupterband des Deutchen Einzelhandels E.V. Germany – Niemiecka Federacja Sprzedawców detalicznych) oraz detalistów francuskich zrzeszonych w FCD (Federation des Enterprises du Commerce et de la Distribution – Francuska Federacja Sprzedawców Detalicznych i Hurtowych.

IFS dzięki odpowiedniej konstrukcji umożliwia uzyskanie obiektywnego obraz stanu bezpieczeństwa żywności, ułatwia handlowcom oszacować jakość dostawcy oraz zapewnia producentom ciągłą poprawę, rozwój i spełnienie wymagań stawianych przez detalistów. Standard IFS uznawany jest przez 65 % podmiotów zajmujących się handlem żywnością. Certfikat IFS można otrzymać w trzech kategoriach: podstawowa, wyższa i dla wdrożeń wzorcowych.

Na Standard IFS składają się następujące elementy:

  • BRC, SQF, ISO 9000
  • Kodeks Alimentarius
  • Prawo Krajowe
  • HACCP, GMP
  • Europejski System Jakości

Aby możliwe było uzyskanie certyfikatu, muszą być spełnione pewnie kryteria, takie jak:

  • Wdrożony i poprawnie funkcjonujący system HACCP
  • Udokumentowane pochodzenie wszystkich surowców
  • Kontrola kierownictwa nad efektywnością
  • Znajomość swoich obowiązków przez wszystkich pracowników
  • Zdefiniowanie i podejmowanie działań korygujących
Komentarze Facebook
Podziel się na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • email
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Drukuj
  • PDF

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.